Tapahtumakalenteri

Sunnuntai  9.8.2020 - Maanantai 10.8.2020Erämaja varattu
Keskiviikko  2.9.2020 17:00Pitkälahti-Kuosmala ampumakilpailut
Sunnuntai  6.9.2020 18:00Hirvikokous

Ajankohtaista

2.8.2020Jäsentenvälisten ampumakilpailujen 2020 tuloksetLue lisää »12.7.2020Poimintoja vuoden 2020 kesäkokouksestaLue lisää »26.6.2020Etäkoulutusten tallenteetLue lisää »8.5.2020Ampumakoesuoritusten voimassaoloa jatkettiinLue lisää »30.4.2020Rhy:n toimintakalenteri 2020Lue lisää »15.3.2020PLEM-LAE 2020 pilkkikilpailujen tuloksetLue lisää »2.2.2020Poimintoja talvikokouksesta 2020Lue lisää »

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:386615 kpl

Rusakkopaisti

Maanantai 2.2.2015 - Jorma Vesalainen


Rusakkojahti Hovinmäellä 2.2.2015
Mukana: Jorma Vesalainen, Jukka Vesalainen, Kari Kurvinen, Markku Honkanen, Olavi Vähämaa, Tero Kakko ja Joel Patrikka.

Tässä varmaan ajankohtainen aihe, eli ohjeet herkullisen rusakkopaistin tekoon. Otetaan yksi rusakko, johon kyllä pitää odottaa sopivaa keliä, eli  paras keli rusakon ottamiseen on uusi lumi. Etsi yölliset jäljet ja kierrä saalis mottiin, mitä pienempi motti, sen varmempi saalis, tai sitten ei. Tässä vaiheessa, kun rusakko on kierroksessa, tarviit hyvän kaverin tai koiran. Hyvän kaverin siksi, että se suostuu kahlaamaan sukukalleuksiaan myöten jopa metrisessä lumessa. Ulkonäöllä tai rodulla, (siis koiran) ei ole väliä, kunhan  vain saatte vieterikintun juoksemaan. Rusakolle kannattaa antaa vähän liikuntaa, ennen kuin sen ottaa eräksi ja eihän kukaan kunnon metsästäjä ammu rusakkoa makuulleen.

Sitten kun olet saanut rusakon liikkeelle ja hengen siitä pois 1-9 laukauksella, päästäänkin itse asiaan. Rusakosta turkki pois, ja pidä lihoja jääkaapissa muutama päivä, joka hoitaa riiputusvaiheen, voit tietysti riiputtaa sitä myös karvoineen, jos sulla on siihen sopiva paikka.

Sitten siihen paistin tekoon. Leikkaa rusakko luuttomaksi, eli takapaistit, sisä- ja ulkofileet ja etujaloistakin lähtee pienet muruset lihaa, ja paloittele lihat sopivan kokoisiksi paloiksi. Paistinpannu kuumaksi ja siihen nokare voita ja ruokaöljyä ja ruskista lihoihin hyvä ruskea pinta joka puolelle ja loppuvaiheessa joukkoon runsaasti sipulia.

Uuni päälle 200 astetta, tee melko löysä ruskea kastike johon lihaliemikuutio, lihat uunivuokaan ja kastike  niskaan, sekaan muutama porkkana (rusakko tykkää), pippureita, suolaa, valkosipulinkynsi, kansi päälle ja koko hoito uuniin.

Reilun tunnin päästä, katso miten rusakko jaksaa, laske lämpö 150 asteeseen ja tässä vaiheessa viimeistele paistin lopputulos, kaada paistiin purkillinen Valion Crea mustapippurikermaa ja kuppi uuniin vielä vähintään kahdeksi tunniksi, niin sitkeinkin rusakko pehmenee.

Sitten vain nautiskelemaan keitettyjen perunoiden ym. lisukkeiden kanssa. Päällehän voi hörppästä hieman olutta tai punaista viiniä. Takaan, että nirsoinkin rusakon lihan makua epäilevä kehuu paistisi makua, testattu on.

Hätätapauksessa raaka- aineeksi käy metsäjäniskin, mutta rusakkojahdissa on aivan oma tunnelmansa, tilanteita ja tapahtumia riittää, se on porukkajahtia parhaimmillaan.

Kuvan reilun neljän kilon rusakon ampui Honkasen Markku (taas) Hovinmäeltä 2.2.2015.


rusakkojahtihovinmaella.jpg


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini